Publicerad den

Fotografera med mobilen del 2

Idag fotas det oerhört mycket med mobiltelefoner. Vissa är fullt medvetna om mobilens brister och fördelar och andra inte. Jag tänker här gå igenom lite om mobilfotografering och vad ni kan göra med alla era bra bilder som ni fotar med mobilen.
Mobilbilderna ger inte samma kvalité som bilder fotograferade med en vanlig digitalkamera. Men mobilen har en stor fördel framför den vanliga kameran, mobilen finns alltid med i fickan eller väskan.

mobil

Om man tröttnar på att bara ha sina bilder i mobilen vad kan man då mer göra med sina bilder? Hur blir kvalitén?

Vi börjar med att dela in mobilfotograferingen i 3 kategorier (Det finns fler sätt att få bilder i mobilen men vi begränsar oss lite).
Vi kommer också vara tvungna att generalisera lite i våra rekommendationer. Beroende på mobil, inställningar, motiv och färdig produkt kan det vara möjligt att göra nåt som vi avråder från i just det här inlägget. Tveka därför aldrig att kontakta oss om du är tveksam eller har speciellt önskemål för din bild.

Produkterna vi använder oss av här är

Vi kommer använda oss av följande symboler

yes
Bilden lämpar sig till denna produkt

ok
Bilden går att använda då man inte ställer för höga krav på kvalitén

partially
Bilden funkar till vissa produkter inom denna kategori

no
Bilden går att göra men avrådes att använda till denna typ av produkt

 

Bilder som ni fått per MMS Dessa bilder har en ganska stor kvalitetsbegränsning då bilderna görs mindre av telefonen för att kunna skickas och är framförallt gjorda för att visas på mobilskärmen. Storleken på bilderna begränsar användandet men man kan fortfarande göra en hel del roligt med dom.

ok Standardkopior upp till 11×15
no Förstoringar
ok Tack-/julkort
partially Fototryck
no Canvas
yes Collage
yes Använda i en digital fotoram

Bilder fotograferade med mobilen Här utnyttjar man mobilkameran oftast optimalt. Man ges möjlighet att fota i högsta upplösningen (i våra rekommendationer utgår vi från att bilderna är fotade med en så kallad smartphone med minst 5milj. pixlar)

yes Standardkopior upp till 11×15
yes Förstoringar upp till 30×45
ok Förstoringar större än 30×45
yes Tack-/julkort
yes Fototryck
yes Canvas upp till 30×40
ok Canvas större än 30×40
yes Collage
yes Använda i en digital fotoram

Bilder fotograferade med en “app” Till mobiler kan man ladda hem olika program så kallade appar. Den kanske vanligaste fotograferings appen idag är Instagram.
Instagram är ett socialt nätverk där man delar med sig av vad som händer i sitt liv i form av bilder. Bilderna fotograferas ofta genom appen och där man ges möjlighet att lägga på olika filter, ramar och effekter på sina bilder.
Dessa appar “förstör” ofta upplösningen på bilden vilket begränsar användningsområdet något men i gengäld kan man få till väldigt effektfulla bilder.

yes Standardkopior upp till 11×15
ok Förstoringar upp till 20×30
yes Tack-/julkort
partially Fototryck
ok Canvas upp till 30×30
yes Collage
yes Använda i en digital fotoram

Tänk på att allt ovan är generella rekommendationer. För att kunna ge en mer exakt uppgift på vad som funkar med just dina bilder så behöver vi se dessa.


Vad är mobilbildens största begränsningar och kan jag göra något för att undvika dåliga bilder vid dessa lägen? 

Under bra förhållanden kan det vara svårt att se skillnad på en bild fotograferad med en normal digitalkamera och en mobil. Men under vissa förhållanden blir skillnaden extra tydlig och mobilens brister framträder mera.

Inomhus och fotografering i dåligt ljus
Mobilerna har ingen ljusstark sensor eller optik och oftast saknar dessa en ordentlig blixt. Detta medför att det är väldigt svårt att få till bra bilder när ljuset inte räcker till.
Några tips för att få så bra bilder som möjligt när du fotar i dåligt ljus.
-Om möjligt använd någon form av stöd. Idag finns det flera stativlösningar anpassade för mobiltelefoner. Tex Jobo GripTight GorillaPod Stand
-Använd inte zoomen. Zoomen själ ljus och försämrar bildkvalitén. Om möjligt förflytta dig närmare motivet.
-Blixtens/lampans räckvidd är begränsad till någon eller några enstaka meter. Precis som i fallet med zoomen, flytta dig närmare motivet om möjligt.

Fotografera motiv som befinner sig långt borta
Mobilerna saknar bra zoom möjligheter. Att använda zoomen i mobilen stjäl väldigt mycket ljus och i de flesta fall är zoomen enbart en digitalzoom vilket förstör bildkvalitén.
Till vissa mobiler kan man köpa till en form av teleoptik som man sätter framför mobilkameran. Den här formen av teleoptik försämrar bildkvalitén något men är avsevärt bättre än den inbyggda digitalazoomen.
Den absolut bästa lösningen är dock när möjligheten finns att flytta dig närmare motivet.

Motiv som rör sig snabbt
Att fånga motiv som rör på sig är svårt med en vanlig kamera och ännu svårare med mobilen. Alla mobiler har en längre fördröjning från avtryck tills bilden tas.
Vet du i förväg var ditt motiv kommer befinna sig eller passera kan man med de flesta mobiler som har en dedikerad avtryckare för kameran “förfokusera” genom att hålla in avtryckaren till hälften och låta kameran göra sig redo i förväg. När sedan motivet passerar trycker man bara ner avtryckaren helt och bilden tas i stort sett ögonblickligen.

Användbara länkar och produkter
Bättre bilder / iPhone – En bok för er med Iphone (vissa delar är användbara även för andra telefoner
Absolute Beginner’s Guides: Smartphone versus Digital SLR
Fotografera med mobilen
Mobilfotografering på waltersfoto.se